6. Wanneer werkt het niet?

Niet altijd geneest iemand 100%. Het is aan het leven zelf om te bepalen of er een reden is om ziek te blijven of dat het bijvoorbeeld 'iemands tijd' is om te sterven. Wel krijgt diegene in een Journeyproces inzicht in waarom dat zo is.
Iemand die gaat sterven heeft de mogelijkheid in een proces onafgeronde zaken af te handelen - ook met mensen die misschien niet meer in leven zijn - om zo in vrede te kunnen heen gaan. 

De Journey werkt niet wanneer iemand niet wíl genezen. Soms levert ziek zijn iets op. Ik ken een voorbeeld van iemand die chronisch ziek werd toen haar moeder hulpbehoevend werd. Zelf ziek zijn voorkwam dat van haar verwacht werd dat ze voor haar moeder ging zorgen.
Ik help in zo'n geval de cliënt om dat patroon te doorzien en ik laat hem/haar ervaren wat het oplevert om wel gezond te zijn. De cliënt kan dan een bewuste keuze maken.
In het bovenstaande voorbeeld kan een tweede proces inzicht geven over de weerstand om voor haar moeder te zorgen, zodat ze daar een 'volwassen' beslissing over kan nemen.

 

Vorige pagina    Omhoog